Ai auzit de sistemele de panouri fotovoltaice integrate în clădiri (BIPV – Building-integrated photovoltaics)? Dar de integrarea geamurilor solare în fațada clădirilor? Acestea devin tot mai populare în România, după ani în care și-au câștigat notorietatea în celelalte țări europene.
Este un subiect destul de complex, astfel că în cele ce urmează vom lua informațiile pas cu pas. Vei afla răspunsul la întrebări precum: Ce este un geam solar? Care sunt beneficiile lui? Merită sau nu să îl achiziționezi?
Cu siguranță ai auzit de panouri solare clasice sau chiar le-ai folosit. Acestea sunt construite pentru a fi amplasate pe jos ori chiar pe o clădire, dar nicidecum în interiorul structurii ei.
Totuși, tehnologia a avansat, pentru că panourile fotovoltaice sunt modulare și robuste, fapt care a permis adaptarea lor. Iar experiența în manevrarea panourilor, precum și setea pentru inovație au dus la transformarea acestor panouri în geamuri ce pot fi integrate, având o mare posibilitate de a funcționa eficient.
State ca Spania și Marea Britanie au adoptat deja asemenea panouri solare integrate în locuri publice, pentru a beneficia de o economie substanțială și energie verde. Astfel, le regăsim în Primăria Londrei și piața San Antón din Madrid.
Practic, sistemul de panouri fotovoltaice integrate este folosit în locul materialelor obișnuite de construcții din faza de proiectare sau modernizare a unei clădiri. Avantajul este că poate fi aplicat atât pe geamuri, cât și pe acoperiș sau fațadă.
Ideea care stă la baza sistemului este ca acesta să facă mai mult decât să furnizeze energie electrică, adică să facă parte din aspectul plăcut al clădirii, să se armonizeze perfect cu acesta.
La o primă privire, nu îți vei da seama dacă o clădire are geamuri solare sau pur și simplu de termopan. Diferențele constau mai mult pe latura tehnică, fiindcă geamurile solare cuprind mici panouri solare între foile lor de sticlă.
După cum menționam ceva mai devreme, nu atractivitatea (deși ea există) este obiectivul principal al tehnologiei, ci sustenabilitatea pe care o oferă. Costul geamurilor solare se amortizează în timp și furnizează energie verde.
Metoda este o opțiune fantastică pentru blocuri sau alte clădiri cu multiple etaje, care poate nu au suficient spațiu pe acoperiș ca să monteze panouri fotovoltaice. Fiind verticale, geamurile solare se instalează pe fațadele clădirii și vin cu un beneficiu semnificativ: produc energie indiferent de perioada în care ne aflăm a anului. Din fericire, nu s-au constatat probleme nici în ceea ce privește izolarea fonică sau termică.
Alte beneficii derivate ar fi: direcționarea luminii spre spatele încăperilor ce le au instalate, alături de eliminarea efectului de seră pentru camerele orientate spre sud.
Desigur, trebuie luată în calcul zona: unde bate soarele, dacă sunt copaci sau clădiri în jur ce pot menține umbră etc. Cel mai bine ar fi să apelezi la consultanța unui expert încă din momentul în care începi să iei în considerare această posibilitate.